31 Temmuz 2008 Perşembe

Fotoğraf Kutularımda Bulduklarım - 2 (31.07.2008)

1950'lerde Mardin





Büyükbabam Kemal T. Everi Cumhuriyet Dönemi fotoğrafçılarındandır. İlerleyen günlerde onu da anlatacağım. Geçenlerde ondan kalan fotoğrafları karıştırırken bir köşede eski Mardin fotoğrafları buldum. Çok şaşırdım. Büyükbabam Mardin'e gitmiş ve orada fotoğraf çekmişti demek. Fazla üstüne gitmedim bu olayın. Fotoğrafları scan edip bilgisayara onun çektiklerinin arasına koydum.

Daha sonra annem, 'garip, Kemal bey ne zaman gitmiş ki oraya?' deyince içime bir şüphe düştü. Fotoğraflara daha dikkatli baktım ve Dr. Ahmet Maden'i arayıp fotoğrafları ona gösterip bunların ne zaman çekilmiş olabileceğini sordum. Hiç düşünmeden 50'li yılar, hatta başları olduğunu söyledi. Hatta fotoğraflardan birinde birisini tanıdı.



Ben gene 'yok yok büyükbabam çekmiştir' diye düşünürken birden bir fotoğrafta büyük bir hata dikkatimi çekti. Büyükbabam gibi bir fotoğrafçının asla yapmayacağı bir hata. Şimdi bakın aşağıdaki fotoğrafa:

Fotoğraftaki adam elini uzatmış Suriye ovasına doğru bir yerleri işaret ediyor. Ama yanındaki kadının suratını tamamen kapatmış. Mümkün değil, büyükbabamın böyle bir hata yapması mümkün değil. Bir de bu adam diğer fotoğraflarda hiç yok. Belki diğer fotoğrafları o çekti, burada da onu çektiler öyle. Mardin'li de değil belli.


Derhal fotoğrafı büyüterek bakıyorum ve 'bu kadar da olmaz ama' diye kendime kızıyorum. Fotoğraftaki adam benim babam. Cem T. Everi.

Tamam, şimdi taşlar biraz yerine oturuyor. Ahmet Maden bu fotoğrafa bakıp 50'li yılların başı demişti. Babam Şehidiye Camii'nin tepesinde duruyor. Arkasında görünen bina bugünlerde metruk hale geçme aşamasında olan bir binadır. Hakikaten de 50'lerde yapılmıştır.

Babam 1931 doğumlu olduğuna ve askerliğini Diyarbakır'da yaptığına göre, demek ki, belki askerden önce ya da sonra Mardin'e gitti.

Bunlar karanlık noktalar. Babam elimdeki bu fotoğraflardan yalnızca bir tanesinde var. Diğer fotoğraflardakiler kim onu da bilmiyorum. Ne sebeple oraya gidildi, bu fotoğraflar neden çekildi, yani hangi sebeple bu insanlar biraraya geldi bunların cevabını bilmiyorum ve büyük ihtimal öğrenemeyeceğim de...




Ama olsun, bu fotoğraflar onları bulduğumda beni hem çok şaşırttı hem de çok mutlu etti.

Onlar benim için çok özel ve çok önemli...


Not: Bu yayından tam tamına 7 sene sonra bu fotoğraflardaki sırlar gün ışığına kavuştu... Hikâyeyi merak ederseniz şuradan okuyabilirsiniz:

http://taskahve.blogspot.com.tr/2015/08/fotograflardaki-sr.html

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Fotoğraflar çok harika ama kişilerle sınırlı olmasaydı da biraz Mardin'inimiz Görebilseydik daha güzel olacaktı. Eminim Sizde Daha çok Mardin Fotoğrafı vardır onları da yayımlamanız dileğiyle...

Nükhet Everi dedi ki...

sevgili dost... yazıyı dikkatli okursanız anlarsınız, ne varsa koydum buraya 1950'lerden. ne yazık ki başka da yok. ama bugünlere ait yüzlerce var, istemeyeceğiniz kadar var. Biraz benim bloglarda dolaşırsanız görürsünüz. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails