2 Ağustos 2008 Cumartesi

Son Kumsal Belgeseli



Yönetmenliğini rehber Rüya Arzu Köksal ile Fotoğraf Direktörlüğünü ve kurgusunu İRO Yönetim Kurulu üyesi Aydın Kudu`nun yaptığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın maddi destek verdiği projeler arasında yer alan 56 dakikalık SON KUMSAL adlı belgesel, 19. Ankara Uluslararası Film Festivali`nde belgesel dalında 3.`lük ödülü aldı.


Türkiye`nin en köklü belgesel ve film festivali olan 19. Ankara Uluslararası Film Festivali`nin web sitesinde (www.filmfestankara.org.tr) film hakkında jürinin bir değerlendirmesi de yayınlandı.


Değerlendirmede şöyle denildi:"Üçüncülük ödülünün, izleyicisini düşünmeye yönelten güçlü sembolik anlatımı ve birey-toplum ilişisine yaklaşmındaki başarılı uygulama nedeniyle, Rüya Arzu Köksal`ın Son Kumsal adlı filmine verilmesine oy çokluğuyla karar verildi."


SON KUMSAL


Güzel bir yaz günü, Vakfıkebir kasabasının Dutluk plajında neşeyle koşan çocuklar, top oynayan, horon tepen gençler, güneşlenenler, yüzenler. Bir kaçyüz metre uzakta, onlarca kamyonun sahile boca ettigi kayalar, denizi dolduran iş makineleri.


Koyun diğer ucunda ise otoyolu yine aynı dalgalardan korumak için yapılan dalgakıran inşaatları. Doğal limanların ve balıkçı barınaklarının otoyol yapımı yüzünden yok olmasıyla kendilerine yeni yerler arayan balıkçıların takalarını karayoluyla taşımaları ve trajikomik öyküleri... Karadeniz halkının, yol yapma bahanesiyle denizinden koparılmasının hikâyesi.
* * *
Buraya kadar herşey iyi, hoş görünüyor, değil mi?
'Son Kumsal' Kültür Bakanlığı'ndan destek almış ve ardından ödül almış bir belgesel. Herkesin medyadan gayet iyi hatırlayacağı gibi, Yönetmen Rüya Arzu Köksal ve Görüntü Yönetmeni Aydın Kudu belgeselin tanıtımı amaçlı bir Karadeniz yolculuğuna çıktılar. Film kasaba kasaba gösterilecekti tüm Karadeniz sahil şeridinde.
Ama ne oldu? Bir Belediye Başkanı'nın hışmına uğradılar.
Bu konuda fazla yoruma gerek yok. Medyadan takip edenler işin rengini, boyutunu vs kavramış durumdadırlar.
Aklıma rahmetli Uğur Mumcu'nun bir sözü geliyor: 'Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak!' Ne yazık ki, bu bizim memleketin en büyük hastalığı. Fazla söze ne hacet?
Kamuoyundaki tepkilerin bir kısmını ve basında çıkan bazı yazıları aşağıdaki haberden okuyabilirsiniz.
* * *
Son Kumsal'a sansüre tepkiler sürüyor
Kaynak: Turizmhabercisi

İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu üyesi Aydın Kudu ile rehber Rüya Arzu Köksal'ın Karadeniz Sahil Otobanı projesini konu alan 'Son Kumsal' belgeselinin İnebolu'daki gösterimi sırasında AKP'li Belediye Başkanı tarafından uğradığı sansüre tepkiler sürüyor.

Geçen hafta meydana gelen olaydan bu yana başta Turist Rehberleri Birliği (TUREB) ve Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) gibi meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından kınanan olay, medyada da geniş yankı buldu.

TUREB Başkanı Şerif Yenen, meslektaşları Kudu ve Köksal'ın çektiği filmde Başbakan Tayyip Erdoğan’a eleştiri yapıldığı gerekçesiyle AKP'li Belediye Başkanı İdris Güleç'in hışmına uğramasını kınarken, “Batı Karadeniz otoyolunun hiçbir siyasi polemiğe neden olmadan, kıyıdan geçmesi yerine, daha içeriden geçirilerek kıyının korunması ve bizden sonra gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

BSB de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Son derece zor koşullarda gerçekleştirilen belgesel filmlerimiz, bu ülkenin zenginliklerine sahip çıkılması, doğal varlıklarının korunması, tarihi birikiminin bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması, insanların, en doğal hakkı olan temel yaşam haklarından yararlanması için önemli çalışmalardır. Bugüne ve geleceğe tanıklık eden görsel ve sözel anlatılardır. Ülkemizde hâlâ sürdürülmek istenen bu antidemokratik tutumların, yasal hiçbir gerekçe gösterilmeden, keyfi karşı çıkışlarla alışıldık hale getirilmesini, sanat ve sanatçıya saygı göstermek ve desteklemek yerine, karşılarına çağdışı engellerin konmasını protesto ediyor, tüm duyarlı kesimleri, sanatçı arkadaşlarımıza destek vermeye çağırıyoruz."

İnebolu Belediye Başkanı ne dedi?

Karadeniz'in otobana kurban edilişinin öyküsünü anlatan Son Kumsal belgeselinin 22 Temmuz'da İnebolu'daki gösterimi, izin alınmış olmasına rağmen AKP'li Belediye Başkanı tarafından yarıda kestirildi ve yönetmen Rüya Arzu Köksal ile yapımcısı Aydın Kudu'nun İnebolu'yu terk etmeleri istendi. Aynı tutum bir gün sonra Abana'da da yaşandı.

AKP'li İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, belgeselde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğayı tahrip etmiş gibi gösterildiğini öne sürerek şunları söyledi: "Bugün de aynı düşüncedeyim ve yarın da Başbakanıma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu, hem de ben meşhur oldum. Benim de en az 5 puanım artırmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim."
Olay medyada yankılandı

Öte yandan belgeselin uğradığı sansür medyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Radikal gazetesi kültür sanat yazarı Sevin Okyay, bugünkü köşesini Son Kumsal belgeseline ayırdı. Aydın Kudu ve Rüya Arzu Köksal'ın, yolun kendisine değil, deniz dolgusuyla yapılmasına karşı olduğunu vurgulayan Okyay'ın yazısını okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

Yeni Aktüel dergisi ise bu haftaki sayısında belgeselin baş kahramanı Temel Reis'i anlatan bir röportaj yayınladı.

Bu arada rehber Aydın Kudu da, 28 Temmuz'da Açık Radyo'da canlı yayına katılarak belgesel gösterimi amacıyla yaptıkları 10 günlük Karadeniz gezisini anlattı.

Konuyla ilgili medyada çıkan yazılardan bazıları ise şöyle:
Can Dündar:

Ümit Kıvanç:

Alin Taşçıyan:
Ayrıca sanatçılara destek vermek amacıyla Son Kumsal belgeseli 26 Temmuz - 2 Ağustos arası her gün BSB Cep Sineması'nda gösterildi.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails